Filmy 15. FKA
La passion de Dodin Bouffant/The Pot-au-Feu/The Taste of Things
2023, 145 min.
Sekcja: Krytyczne premiery
pokaz przedpremierowy
Nagrody i selekcje: MFF Cannes 2023 – Złota Palma (Najlepszy reżyser), udział w Konkursie Głównym
Reżyseria: Trần Anh Hùng
Scenariusz: Trần Anh Hùng
Producent: Olivier Delbosc
Obsada: Juliette Binoche, Benoît Magimel, Jean-Marc Roulot, Pierre Gagnaire
Kraj: Francja
Smak namiętności w wydaniu francusko-wietnamskiego reżysera Trầna Anh Hùnga. Historia dwójki ludzi w świecie doskonałej kuchni i dowód na to, że przez żołądek można trafić do serca.
Druga połowa XIX wieku. Znakomita kucharka Eugénie i znany smakosz, gastronom Dodin gotują razem od 20 lat, tworzą przepisy i wydają wielkie przyjęcia. Świat, który wspólnie tworzą za pośrednictwem potraw, pomaga im przetrwać najtrudniejsze życiowe momenty, a ich relacja przez lata ewoluuje. Film w zmysłowy sposób pokazuje, że poprzez potrawy, smaki i aromaty można wyrazić najgłębsze uczucia.
Trần Anh Hùng, luźno opierając scenariusz na powieści Marcela Rouffa i inspirując się autentyczną postacią Anthelme’a Brillata-Savarina, łączy romans z poetyckim slow cinema. Od czasów „Uczty Babette” nie było w kinach tak smakowitego filmu.
POKAZ STACJONARNY
Zobacz zwiastun: TUTAJ
W MEDIACH
«W pewnym sensie „Le passion de Dodin Bouffant” jest trochę jak program Roberta Makłowicza wyreżyserowany przez Erica Rohmera. Ciepły urok polskiego kucharza i zachęcająca miłość do jedzenia spotykają u Trầna emocjonalną złożoność oraz seksualne napięcie kina francuskiego nowofalowca.»
– Maciej Satora, Filmweb, czytaj recenzję tutaj.
«Absolutnie perwersyjne doświadczenie niewegańskiego zbytku albo niekończąca się ASMR-owa scena erotyczna. Trần Anh Hùng dokładnie wie o co biega w takim kinie.»
– Igor Kierkosz, recenzja kapsułkowa na portalu Filmweb.
Trần Anh Hùng. Urodzony w 1962 roku (Da Nang, Wietnam). Debiutował w 1993 „Zapachem zielonej papai”, który otrzymał Cezara dla najlepszego debiutu, a na MFF w Cannes – Złotą Kamerę i nagrodę dla najlepszego filmu francuskiego. Z kolei w 1995 roku jego kolejny film „Rykszarz” został nagrodzony Złotym Lwem i FIPRESCI na MFF w Wenecji. Ukończony w 2000 roku „Schyłek lata” stanowi ostatnią część jego trylogii wietnamskiej. Po kilkuletniej przerwie reżyser powrócił w 2008 roku thrillerem psychologicznym „Przychodzę z deszczem”. Następnie zrealizował „Norwegian Wood”, adaptację bestsellerowej powieści Harukiego Murakamiego. Po dłuższej przerwie w 2016 roku zrealizował pierwszy w pełni francuskojęzyczny film „Wieczność”.
TAGI: melodramat, kuchnia, Cannes, kino francuskie