Filmy 14. FKA

Kino kulinarne podczas Festiwalu Kamera Akcja – Bulion i inne namiętności

12 / 10 / 2023----------------------19:30

Festiwal Kamera Akcja i Monopolis zapraszają na wyjątkową kolację połączoną z przedpremierowym pokazem filmu nagrodzonego w Cannes, będącego francuskim kandydatem do Oscara 2024! „Bulion i inne namiętności” z Juliette Binoche w roli głównej to filmowa uczta dla oka, okazja do rozkoszowania się estetyką serwowanych na ekranie dań, dowód na to, że sztuka kulinarna może być pasją życia, źródłem emocjonalnych uniesień i drogą do zdobywania serc. Nie inaczej będzie podczas wieczoru w wyjątkowym anturażu Monopolis i nowej Restauracji „Przy Kominie”. Szef kuchni zaproponuje uczestnikom autorską kolację złożoną z dań kuchni francuskiej. Menu inspirowane filmem będzie jednocześnie wstępem do seansu, a formuła live cooking pozwoli dodatkowo przyjrzeć się profesjonaliście „w akcji”! Uczestnicy będą mogli wysłuchać ciekawostek na temat pochodzenia serwowanych dań, a także procesu ich przygotowania. Poczujcie smaki i aromaty najlepszej kuchni francuskiej, przenieście się do zmysłowego świata filmu i poczujcie się jak jego bohaterowie. Bo kino może mieć niezwykły smak!

Bilet zawiera 4-daniowe menu degustacyjne inspirowane filmem, wino/alkohole dobrane do każdego dania, bilet na seans. Menu będzie również dostępne w opcji wegetariańskiej.

Program wieczoru: 

  • 19:15*-21:10 Kolacja w Restauracji „Przy Kominie” w Monopolis
  • 21:15-23:30  Pokaz przedpremierowy francuskiego kandydata do Oscara 2024: „Bulion i inne namiętności” na Scenie Monopolis

*należy przyjść do restauracji o godz. 19:00

Bilety na wydarzenie dostępne w cenie 200 zł  dostępne na Going. Po zakupie biletu, prosimy o informację mailową nt. preferowanego menu – dokładny adres mailowy znajduje się na bilecie.

Restauracja „Przy Kominie” jest jeszcze przed oficjalnym otwarciem i będzie serwowała dania Kuchni Polskiej. Specjalnie dla Festiwalu Kamera Akcja przygotuje dania Kuchni Francuskiej.

Bulion i inne namiętności, reż. Trần Anh Hùng, 2023

La passion de Dodin Bouffant/The Pot-au-Feu/The Taste of Things
2023, 145 min.
Sekcja: Krytyczne premiery
Miejsce: Scena Monopolis
pokaz przedpremierowy

Nagrody i selekcje: MFF Cannes 2023 – Złota Palma (Najlepszy reżyser), udział w Konkursie Głównym
Reżyseria: Trần Anh Hùng
Scenariusz: Trần Anh Hùng
Producent: Olivier Delbosc
Obsada: Juliette Binoche, Benoît Magimel, Jean-Marc Roulot, Pierre Gagnaire
Kraj: Francja

Smak namiętności w wydaniu francusko-wietnamskiego reżysera Trầna Anh Hùnga. Historia dwójki ludzi w świecie doskonałej kuchni i dowód na to, że przez żołądek można trafić do serca.

Druga połowa XIX wieku. Znakomita kucharka Eugénie i znany smakosz, gastronom Dodin gotują razem od 20 lat, tworzą przepisy i wydają wielkie przyjęcia. Świat, który wspólnie tworzą za pośrednictwem potraw, pomaga im przetrwać najtrudniejsze życiowe momenty, a ich relacja przez lata ewoluuje. Film w zmysłowy sposób pokazuje, że poprzez potrawy, smaki i aromaty można wyrazić najgłębsze uczucia. 

Trần Anh Hùng, luźno opierając scenariusz na powieści Marcela Rouffa i inspirując się autentyczną postacią Anthelme’a Brillata-Savarina, łączy romans z poetyckim slow cinema. Od czasów „Uczty Babette” nie było w kinach tak smakowitego filmu.

POKAZ STACJONARNY
Zobacz zwiastun: TUTAJ

W MEDIACH

«W pewnym sensie „Le passion de Dodin Bouffant” jest trochę jak program Roberta Makłowicza wyreżyserowany przez Erica Rohmera. Ciepły urok polskiego kucharza i zachęcająca miłość do jedzenia spotykają u Trầna emocjonalną złożoność oraz seksualne napięcie kina francuskiego nowofalowca.»
– Maciej Satora, Filmweb, czytaj recenzję tutaj.

«Absolutnie perwersyjne doświadczenie niewegańskiego zbytku albo niekończąca się ASMR-owa scena erotyczna. Trần Anh Hùng dokładnie wie o co biega w takim kinie.»
– Igor Kierkosz, recenzja kapsułkowa na portalu Filmweb.

Trần Anh Hùng. Urodzony w 1962 roku (Da Nang, Wietnam). Debiutował w 1993 „Zapachem zielonej papai”, który otrzymał Cezara dla najlepszego debiutu, a na MFF w Cannes – Złotą Kamerę i nagrodę dla najlepszego filmu francuskiego. Z kolei w 1995 roku jego kolejny film „Rykszarz” został nagrodzony Złotym Lwem i FIPRESCI na MFF w Wenecji. Ukończony w 2000 roku „Schyłek lata” stanowi ostatnią część jego trylogii wietnamskiej. Po kilkuletniej przerwie reżyser powrócił w 2008 roku thrillerem psychologicznym „Przychodzę z deszczem”. Następnie zrealizował „Norwegian Wood”, adaptację bestsellerowej powieści Harukiego Murakamiego. Po dłuższej przerwie w 2016 roku zrealizował pierwszy w pełni francuskojęzyczny film „Wieczność”.

TAGI: melodramat, kuchnia, Cannes, kino francuskie


Partnerem wydarzenia jest MONOPOLIS

Newsletter
Polub nas
Partnerzy